stam

Sayonara

“Na anderhalf jaar sta ik anders in de wereld”

Toen mijn jobcoach Liesbeth vroeg of ik mijn ervaringen wilde delen voor de nieuwsbrief en website van Stam, zei ik meteen ja. Ik ben mezelf tegengekomen, maar door een modulair- en Werkfit-traject van UWV sta ik na anderhalf jaar wel heel anders in de wereld.

Uitdagingen door syndroom van Sjögren
Ik ben Sayonara (38), trotse moeder van onze dochter van acht en zoon van drie jaar. Ik heb het syndroom van Sjögren (bindweefselziekte), een auto-immuunziekte die valt onder reumatische aandoeningen. Mijn energieniveau is nogal wisselend en dit levert uitdagende situaties op. Dagelijkse activiteiten vragen om (bijna) al mijn energie. Vier jaar geleden had ik een passende balans, maar de komst van ons tweede kind bracht nieuwe uitdagingen en ik liep vast.

Eigen Initiatief Model
Normaal gesproken help ik anderen en nu krijg ík ondersteuning. Dit vind ik soms moeilijk, want ik wil het zelf kunnen doen. Tijdens coachinggesprekken word ik gespiegeld, worden andere perspectieven aangereikt, en word ik liefdevoller naar mezelf en mijn processen. Liesbeth Dolstra van Stam coacht mij met EIM (Eigen Initiatief Model) en dat werkt goed voor mij.

Sayonara en jobcoach Liesbeth

Groei, verandering en opbouwen uithoudingsvermogen
Vaker ja-zeggen tegen mezelf na een periode van veelal nee-zeggen is wennen, maar geeft ruimte voor groei en verandering. Liesbeth herinnert mij steeds weer om mij te focussen op alles wat goed gaat en wat ik allemaal doe. Door het herwaarderen van mijn talenten en kwaliteiten groeit mijn zelfwaarde. Ook word ik milder voor mezelf door het bewust(er) herformuleren van gedachten en oordelen over mijn situatie. Door mijn mogelijkheden te herkaderen binnen mijn begrenzingen, kan ik activiteiten uitbouwen en waarderen waar ik sta. Bij de fysiotherapeut bouw ik spierkracht en een groter uithoudingsvermogen op; alles bij elkaar is het een intens en lang proces, maar het levert steeds meer voordelen op.

“Weet dat je goed genoeg bent in wat je doet en wie je bent.”

Energiebeheer en verkennen arbeidsmogelijkheden
Wat mij helpt zijn (stilte)wandelingen waarin ik processen aan elkaar kan verbinden. Samen met Liesbeth werken met het instrument ‘Check je batterij’ geeft mij inzicht en regie op mijn energiebeheer. Stiltemomenten door meditatie helpen om mijn gedachtentrein te vertragen. Met behulp van testen, waar profielen uit kwamen die bij mij passen en waarbij ik handvatten kreeg om mijn valkuilen te omarmen, heb ik de arbeidsmogelijkheden verkend. Een nieuwe mogelijkheid heeft zich intussen aangediend en daarmee ga ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Het is goed om voor jezelf te kiezen. Ook als het niet zo voelt; weet dat je goed genoeg bent in wat je doet en wie je bent. Zeker als dit, net als in mijn geval, gecombineerd gaat met begrenzingen en vele mogelijkheden die wellicht (her)ontdekt mogen worden.

<oktober 2024>

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.