stam

Week van de Werkstress

Sociale veiligheid

Van maandag 11 t/m vrijdag 15 november 2024 organiseert onze branchevereniging OVAL de Week van de Werkstress met dit jaar een focus op sociale veiligheid.

Sociale veiligheid op de werkvloer raakt iedereen, van werkgevers en leidinggevenden tot medewerkers, collega’s en stagiairs. Het wordt bepaald door de interacties tussen mensen en het gedrag dat ze vertonen. Een gebrek aan sociale veiligheid kan leiden tot werkstress, met negatieve gevolgen voor zowel individuele medewerkers, als teams en organisaties als geheel. 

Bewustwording werkgerelateerde stress
Stam onderschrijft het belang van dit thema en wil bijdragen aan de bewustwording rond werkgerelateerde stress en psychosociale arbeidsbelasting. Daarom laten we de Stammers Roelien, Bernard en Metsie aan het woord, die hun expertise en ervaring delen op dit onderwerp. Ook delen we het ervaringsverhaal van Sybren (systeem- en netwerkbeheerder bij het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid te Leeuwarden) en zijn leidinggevende Auke, die te maken hadden met werkstress en hoe ze hier mee zijn omgegaan.

De rol van de vertrouwenspersoon in het waarborgen van sociale veiligheid
Een externe vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in het bevorderen van sociale veiligheid op de werkvloer. Medewerkers kunnen bij de vertrouwenspersoon terecht met gevoelige kwesties zoals pesten, discriminatie of ongewenste omgangsvormen. De vertrouwenspersoon biedt een veilige ruimte voor het bespreken van deze problemen, geeft ondersteuning en advies, en helpt om situaties hanteerbaar te maken. Daarnaast kan een vertrouwenspersoon preventief werken door leidinggevenden te adviseren en bewustwording te vergroten binnen de organisatie.

“De vertrouwenspersoon biedt een veilige ruimte voor het bespreken van problemen, geeft ondersteuning en advies, en helpt om situaties hanteerbaar te maken.”

Jobcoaching voor persoonlijke en professionele ondersteuning
Jobcoaching is een ander effectief middel om sociale veiligheid te versterken. Een jobcoach helpt medewerkers met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, wat niet alleen bijdraagt aan betere prestaties, maar ook aan hun welzijn op de werkvloer. Jobcoaching kan variëren van het aanleren van nieuwe vaardigheden tot het begeleiden van medewerkers die te maken hebben met werkgerelateerde stress of andere uitdagingen. Door begeleiding op maat aan te bieden, helpt een jobcoach medewerkers om hun werkplezier te vergroten en eventuele problemen sneller op te lossen.

Meer weten?
Voor vragen of een afspraak maken, kunt u contact met ons opnemen via telefoon (0513 657 140), e-mail (info@stambv.com), of via onze contactpagina (www.stambv.com/contact)

<november 2024>

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.